‘t Gait goud in Pavia!

Dat is de conclusie na ruim drie dagen metselen in de Italiaanse stad. Het team van Ronda Metselwerken bouwt in Italië een typisch Groningse arbeiderswoning na. In opdracht van de NAM is het team van Ronda Metselwerken maandag 22 februari afgereisd naar Italië om daar tot vrijdag 11 maart een Groningse woning op een Italiaanse trilplaat te bouwen. Als de woning af is, gaat de NAM onderzoeken in hoeverre de woning bestand is tegen trillingen.

Kruisverband en kalkmortel

Het huis wordt door het team van Ronda Metselwerken opgebouwd in het European Centre for Training and Research in Earthquake Engineering. Op een grote trilplaat vol sensoren bouwen de mannen een woning met een kruisverband metselwerk – ook wel Hollands verband genoemd. Dit is een metselverband dat bij veel oudere Groningse woningen is toegepast en waarbij korte stenen met bredere stenen worden afgewisseld. De mannen van Ronda Metselwerken metselen de woning vol en zat met behulp van kalkmortel (een mortel van kalk en metselzand), waarna de voeg direct wordt afgewerkt met een voegspijker. Op die manier ontstaat er een gladde voeg, die vervolgens aan de binnenkant wordt afgeveegd.

Kruisverband-Ronda-metselwerk Ronda-metselwerken-metselen Ronda-metselwerken

Groningse Rode Waalformaat Stenen

De reden dat er voor kalkmortel is gekozen, is omdat deze in het verleden veel werd gebruikt voor de bouw van de woning. Niet alleen de mortel is typerend voor Groningse huizen; ook de stenen waarmee gewerkt wordt zijn echt Gronings. Strating uit Oude Pekela leverde de Groningse Rode Waalformaat stenen, die afgelopen maandag mee gingen naar Italië.

Onderzoek door de NAM

Zes weken nadat de metselaars de laatste typisch rode steen leggen, kan de NAM beginnen met onderzoeken. De woning moet namelijk zes weken lang ‘uitharden’, voordat er betrouwbare tests gedaan kunnen worden. Met deze tests wil de NAM een beter beeld krijgen van wat er met huizen en gebouwen gebeurt op het moment dat er een aardbeving plaatsvindt. De informatie wordt gebruikt bij het bouwkundig versterken van tienduizenden panden in het Groningse aardbevingsgebied.

Op de hoogte blijven van de voortgang in Italië? Volg ons op Twitter en Facebook!