Ronda metselwerken bouwt bevend huis in opdracht van de NAM

Vervelend genoeg kampen veel huiseigenaren in de provincie Groningen met de gevolgen van de gaswinning door de NAM. Door de gasboringen ontstaan geïnduceerde aardbevingen, die in de afgelopen jaren veel schade hebben veroorzaakt aan woningen in de provincie Groningen. De NAM onderzoekt al geruime tijd de gevolgen van de aardbevingen. Ronda Metselwerken gaat de NAM daarbij ondersteunen door een woning te bouwen in het European Centre for Training and Research in Earthquake Engineering in de Italiaanse stad Pavia.

Italiaanse trilplaat, Gronings huis

Op een grote trilplaat vol met sensoren gaat het team van Ronda Metselwerken een huis bouwen waarop de NAM vervolgens tests kan gaan uitvoeren. Met deze tests wil de NAM een beter beeld krijgen van wat er met huizen en gebouwen gebeurt op het moment dat er een aardbeving plaatsvindt. Vervolgens wordt die informatie weer gebruikt bij het bouwkundig versterken van tienduizenden panden in het Groningse aardbevingsgebied.

Typisch Groningse woning

Ronda Metselwerken gaat een woning bouwen die lijkt op de vrijstaande woningen die verspreid over de provincie Groningen te vinden zijn. Om de situatie in het Groninger landschap zo goed mogelijk na te kunnen bootsen, maken we bij de bouw van de woning gebruik van mortel die lijkt op de mortel die begin vorige eeuw veel is toegepast in Groningen. Op die manier kan de NAM een duidelijk beeld vormen van de scheuren, verzakkingen of afgebrokkelde delen die de aardbevingen in Groningen veroorzaken.

Ronda-metselwerken-NAM-Italie

Op naar Italië

Aanstaande maandag vertrekt een deel van het team van Ronda Metselwerken naar Italië om daar te beginnen aan de bouw van de woning op de trilplaat. Het is de tweede keer dat de NAM een proef als dit laat uitvoeren. Bij de eerste proef werd er een aardschok van 5.0 op de Schaal van Richter nagebootst.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van ons team in Italië? Houd onze website in de gaten of volg Ronda Metselwerken op Facebook en Twitter.