Aardbevingsbestendig metselen in Loppersum

Als metselbedrijf zijn we altijd in de weer, meestal in het noorden van het land en voornamelijk in de provincie Groningen. De ene keer werken we aan een nieuwbouwproject en de andere keer doen we herstelwerkzaamheden. Zo af en toe lichten we een bijzonder project uit. Dit keer is dat het sloop- en nieuwbouwproject in Loppersum.

Ronda-Loppersum

Project Loppersum

Het Groningse dorp Loppersum ligt middenin het aardbevingsgebied en heeft zodoende dagelijks te maken met de gevolgen van de gaswinning door NAM. Uit onderzoek bleek dat de woningen in de straten Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest niet langer veilig genoeg waren om in te wonen; ze waren niet bestand tegen de vele aardbevingen in de regio. Dat heeft er toe geleid dat de 43 oude woningen, in opdracht van Centrum Veilig Wonen, werden gesloopt en er 43 nieuwe woningen gebouwd worden.

In september 2016 werden de eerste woningen gesloopt door bouwbedrijf Plegt-Vos, die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de nieuwe woningen. In opdracht van Plegt-Vos verzorgt Ronda Metselwerken het metselwerk van deze woningen.

Ronda-Metselwerken-Loppersum

Aardbevingsbestendig bouwen

Uiteraard zijn de nieuwbouwwoningen in de drie straten – vanaf de fundering tot het dak – aardbevingsbestendig. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van speciale dempers. Door de woningen op deze dempers te bouwen, worden de krachten van de aardschokken opgevangen.

Loppersum-Ronda-Metselwerken1

Doorstrijken voor een stevige voeg

Ronda Metselwerken is door Plegt-Vos ingeschakeld voor het metselwerk. Bij de woningen passen we de zogeheten doorstrijkmethode toe. Doorstrijken houdt in dat voor de voeg dezelfde metselspecie wordt gebruikt als voor het metselwerk. Dat zorgt voor een stevige voeg – een vereiste voor aardbevingsbestendige woningen. Naast het metselwerk verzorgt Ronda Metselwerken eveneens het stelwerk van de kozijnen en profielen.

Onze werkzaamheden voor de eerste fase van het project in Loppersum zijn bijna afgerond; in week 21 zijn 24 van de 43 woningen voorzien van metselwerk en is het stelwerk van kozijnen en profielen afgerond. Daarna gaan we verder met fase 2 van het project.