Op een Italiaanse trilplaat

Van 22 februari tot 11 maart verbleven de metselaars van Ronda metselwerken in de Italiaanse stad Pavia. Daar bouwden ze een Groningse woning op een trilplaat in opdracht van de NAM. De NAM onderzoekt al geruime tijd de gevolgen van de aardbevingen in de provincie Groningen. De vele gasboringen in het Groningerland veroorzaken geïnduceerde aardbevingen, die in de afgelopen jaren veel schade hebben veroorzaakt aan woningen en gebouwen.

 

Ronda Metselwerken bouwde in het European Centre for Training and Research in Earthquake Engineering een Groningse woning. De woning staat op een grote trilplaat vol met sensoren waarmee de NAM tests kan uitvoeren. Met deze tests wil de organisatie een beter beeld krijgen van wat er met huizen en gebouwen gebeurt op het moment dat er een aardbeving plaatsvindt. Vervolgens wordt die informatie weer gebruikt bij het bouwkundig versterken van tienduizenden panden in het Groningse aardbevingsgebied.

Groningse mortel

Om de situatie in de provincie zo goed mogelijk na te bootsen, hebben we bij de bouw van de woning gebruik gemaakt van mortel die lijkt op de mortel die begin vorige eeuw veel is toegepast in Groningen. Op die manier kan de NAM een duidelijk beeld vormen van de scheuren, verzakkingen of afgebrokkelde delen die de aardbevingen in Groningen veroorzaken.

Ronda-metselwerken      Kruisverband-Ronda-metselwerk

Groningse-woning-italiaanse-trilplaatRonda-metselwerken-NAM-Italie